سال نوی کره ای
8 بهمن 1400
ارسال شده توسط سارا صداقی
563 بازدید

در ابتدا باید بگوییم که کشور کره دو جشن سال نوی کره ای دارد. در اول ژانویه، جشن سال نوی خورشیدی، “شینجانگ” (신정) برگزار میشود و در اواخر ژانویه یا اوایل فوریه، کرهایها با رفتن به یک تعطیلات بزرگ سال جدید قمری، “کوجانگ” (구정)را جشن میگیرند. سال نوی کرهای یا همان 설날 که به صورت “سُللَل” تلفظ میشود، یکی از دو تعطیلات مهم در کشور کره میباشد. میتوان گفت این عید ریشه در چین دارد، اما امروزه تفاوتهایی در برگزاری این جشن در کشورهای کره و چین دیده میشود. سُللَل در واقع اولین روز از تقویم قمریست و طی این تعطیلات که به مدت سه روز شامل یک روز قبل و بعد از سُللَل ادامه دارد، مردم دور هم جمع شده و شروع سال جدید را در کنار یکدیگر جشن میگیرند. جشن سال نو فرصتی است تا مردم بتوانند برای ادای احترام به اجدادشان، به زادگاه خود رفته و با اعضای خانواده دیدار کنند. سُللَل در بین مردم از همیت ویژهای برخوردار است، به گونهای که حتی برخی از کرهایهایی که در خارج زندگی میکنند برای همراه بودن با خانواده در طول این جشن به کشور خود سفر میکنند. در طول این جشن مردم مراسم و آیینهای اجدادی انجام داده؛ غذاهای سنتی میخورند؛ بازیهای سنتی انجام میدهند و در طول شب با یکدیگر صحبت میکنند.
برای خواندن مقاله مربوط به چوساک عید شکرگزاری کره ای اینجا کلیک کنید.
قبل از سال نو
شلوغیها از چند روز قبل از سال نو آغاز میشود. مردم از قبل غذاها را آماده میکنند و برای والدین و خویشاوندان خود هدیه تهیه میکنند. یکی دیگر از بخشهای مهم جشن سال نو ترتیب دادن یک سفر به زادگاه است، بنابراین از چندین روز قبل مردم اقدام به رزرو کردن بلیطهای قطار، اتوبوس و هواپیما میکنند تا مبادا با اتمام بلیط روبهرو شده و از سفر باز بمانند. به دلیل ترافیک سنگین در طول تعطیلات، ممکن است سفر دو تا چهار برابر زمان عادی طول بکشد.
بهترین هدیه سال نو؟
هدیههای سال نو ممکن است هر ساله با توجه به شرایط اقتصادی و البته مُد روز تغییر کنند، اما محبوبترین آنها کارت هدیه و پول نقد میباشد. هدایای پرطرفدار برای والدین شامل جینسنگ، عسل، محصولات سلامتی و صندلی ماساژ میباشد. هدایای دیگری از جمله ستهای لوازم بهداشتی مانند شامپو، صابون، خمیردندان یا ستهای گوشت یا میوه نیز طرفداران بسیار را دارند.
شروع سال نو در کنار دو سنت مهم؛ 차례 و 세배
اولین روز سال در حالی آغاز میشود که همه اعضای خانواده لباس سنتی (“هانبوک” 한복) که برای سُللَل آماده کردهاند (설빔) را میپوشند. لباس سنتی بخش مهمی از جشن سال نو است و مردم معمولاً لباسی با رنگهای شاد انتخاب میکنند تا نشاندهنده امید و نیکبختی برای سال جدید باشد.
پس از به تن کردن هانبوک اعضای خانواده برای ادای احترام و قدردانی نسبت به اجداد خود و درخواست آرامش و سلامتی به انجام مراسم اجدادی میپردازند. این مراسم “چاریه” (차례) نام دارد. در این مراسم که صبح روز سال نو انجام میشود، مردان خانواده میز چاریه را به روش و ترتیب خاصی با غذاهایی که زنان خانواده تهیه کردهاند، میچینند. محتویات غذاها ممکن است متفاوت باشند، اما معمولاً شامل برنج، گوشت، غذاهای دریایی، نوشیدنی، میوه و سبزیجات میباشد. از هلو و لوبیای قرمز استفاده نمیشود، چرا که باور بر این است که آنها ارواح مردگان را دور میکنند. اعضای خانواده در مقابل میز چاریه تعظیم میکنند ودر ادامه به انجام آخرین مرحله مراسم میپردازند که در واقع خوردن غذاهای سنتی است. این عمل “اومبوک”(음복) که به معنای “نوشیدن اقبال نیک” است، نام دارد. غذای اصلی سال نو “داکگوک” (떡국) یا همان سوپ کیک برنجی میباشد؛ این سوپ با کیک برنجی برش داده شده، گوشت گاو، تخم مرغ، سبزیجات و سایر مواد درست میشود. در کره آبِ گوشت شفاف و رنگ سفید کیک برنجیها به عنوان نمادی برای شروع سال جدید با ذهن و بدنی پاکیزه شناخته میشوند. خوردن داکگوک در جشن سال نو به معنای این است که یک سال به سن آنان اضافه میشود، بنابراین این شوخی که با خوردن کاسههای بیشتری از داکگوک فرد پیرتر میشود، بین مردم رواج دارد. در پایان جشن سال نو ممکن است مقدار زیادی از غذاها باقی بمانند که در این صورت اعضای خانواده میتوانند پس از تعطیلات نیز از آنها استفاده کنند.
پس از غذا اعضای جوان خانواده با تعظیمی که “سهبه” (세배) نام دارد به بزرگترها ادای احترام کرده و در ادامه بزرگان سالی پربرکت را برایشان آرزو میکنند.
نوع تعظیم در دختران و پسران متفاوت است، به این گونه که جنس مذکر ابتدا دست چپ خود را در جلوی بدن بر روی دست راست قرار میدهد و سپس با قرار دادن دستان خود بر روی زمین درحالیکه ابتدا زانوی چپ را بر زمین میگذارد به طور کامل تعظیم میکند.
توجه داشته باشید که هنگام تعظیم باید پای راست بر روی پای چپ قرار بگیرد. در طول تعظیم پیشانی خود را بر پشت دستان قرار داده و به مدت تقریباً سه ثانیه در همان حالت باقی میماند، سپس با تکیه بر زانو برخاسته و با یک تعظیم کوتاه با سر سهبه را به پایان میرساند.
برخلاف پسران، جنس مونث در ابتدا دست راست خود را روی دست چپ قرار داده و آنها را در همان حالت تا پیشانی بالا میآورد، سپس درحالیکه ابتدا زانوی چپ را روی زمین میگذارد به آرامی مینشیند. توجه داشته باشید که پای چپ بر روی پای راست قرار میگیرد. در طول تعظیم تا حدود 45 درجه خم شده و سپس بلند میشود و با یک تعظیم کوتاه با سر سهبه را به پایان میرساند. تعظیم سال نو با گفتن عبارت 새해 복 많이 받으세요 به معنای “سال نو مبارک” همراه است. البته به طور تحتالفظی میتوان این عبارت را “در سال جدید شانس و خوشبختی بسیاری داشته باشید” معنی کرد. پس از تعظیم بزرگان خانواده به بچهها پول عیدی که واژه کرهای آن “سهبهتُن” (세뱃돈) است، میدهند. بچهها عیدیهای خود را داخل یک کیسه پول کتان یا ابریشمی که “بوکجومانی” (복주머니) نام دارد نگهداری میکنند و معمولاً آنها را از درخت یا دیوار آویزان میکنند.
بسیاری از مردم کره در روز سُللَل برای انجام مراسم و سنتها به دیدار خانواده پدری خود میروند و برخی پس از آن با خانواده مادری نیز دیدار میکنند، اما مراسم چاریه بار دیگر انجام نمیشود.
آبکش بامبو
در برخی از خرافههای مردم کره پنهان کردن کفش و آویختن آبکش بامبو بر روی دیوار ذکر شده است.
طبق این خرافه در روز قبل سُللَل ارواح کفشهایی که اندازه پایشان باشد را میدزدند که برای صاحب کفش بدشانسی به همراه دارد.
بنابراین برخی از مردم برای خوش اقبالی آبکشهایی از جنس درخت بامبو که “بوکجوری” (복조리) نام دارند
و برای شستن برنج مورد استفاده قرار میگیرند را به دیوار میآویزند.
مردم كره بر اين باورند كه اين آبکش حصيري خانه و خانواده آنها
را از شيطان و اتفاقات ناخوشايند حفظ ميكند و شادي را براي اعضاي خانواده به ارمغان ميآورد.
بازیهای جشن سال نو
“گواستاپ” (고스톱) نوعی بازی سنتی است که با دستهای از کارتهایی به نام “هواتو” (화투) انجام میشود.
نام دیگر این بازی “گودوری”(고도리) میباشد. در این بازی فقط دو یا حداکثر سه نفر میتوانند شرکت کنند، البته اگر تنها دو بازیکن وجود داشته باشد به آن “مدگو”맞고) ) نیز میگویند.
این بازی سنتی قوانین نسبتاً سختی دارد و تنها با یک بار بازی نمیتوان آنها را کامل یاد گرفت.
هر بازی حدوداً پانزده دقیقه طول میکشد و میتواند بسیار پر سر و صدا باشد،
چون کرهایها معتقدند که با فریاد زدن احتمال برد بیشتر میشود. در فرهنگ ژاپنی نیز بازیهای مشابهی وجود دارد و گفته میشود گودوری نیز ریشه در ژاپن دارد.
“یودنوری” (윷놀이) یکی دیگر از بازیهاییست که در طول جشن سال نو انجام میشود.
یودنوری دارای یک صفحه بازی و چهار چوبِ علامتگذاری شده است که به عنوان تاس از آنها استفاده میشود. برخلاف گودوری هیچ محدویتی برای تعداد بازیکنها وجود ندارد. هدف این بازی این است که بازیکن تمامی مهرههای خود را به خانه اول برساند ؛
کسی که زودتر از بقیه بتواند این کار را انجام دهد برنده بازیست.
یکی از سرگرمیهای کودکان در تعطیلات سال نو “یاننَللیگی”연날리기) ) یا همان بادبادکبازی است.
کلمه “یان”(연) که به معنای بادبادک است، ریشهی چینی دارد. این بادبادکها از نظر شکل و طرح انواع مختلفی داشته که هر کدام نام خاص خود را دارد.
در طول جشن سال نو مسابقاتی هم بین بادبادکبازان برگزار میشود.
در طول تعطیلات سال نو، موزهها و قصرهای اصلی در پایتخت مراسمهای سنتی و فرهنگی متنوعی
را برای علاقمندان به سال نوی کرهای و آداب و رسوم این کشور ترتیب میدهند
تا افراد خارجی ساکن در کره نیز از این جشن پرشور لذت ببرند و با آداب مربوط به آن آشنا شوند.
باهم چندتا عبارت یاد بگیریم⇐
اگر شما آشنای کرهای دارید و میخواهید سال نوی کرهای را به آنها تبریک بگویید میتوانید از عبارتهای زیر استفاده کنید:
عبارت 새해 복 많이 받으십시요رسمیترین حالت تبریک سال نو است که میتوانید در شرایط رسمی و بر روی کارت تبریک از آن استفاده کنید.
عبارت 새해 복 많이 받으세요 پرکاربردترین حالت تبریک سال نو میباشد.
میتوانید به جای عبارت بالا از 행복한 새해 되세요 به معنای “سال نوی شادی داشته باشید” نیز استفاده کنید.
معمولاً از عبارت غیررسمی 새해 복 많이 받아 استفاده نمیشود ولی میتوانید آن را برای تبریک به دوستان نزدیک خود به کار ببرید.
آموزش کامل و جامل حروف و هجاسازی زبان کره ای را از اینجا ببینید
منابع:
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
تولد هنری رزمی به نام تکواندو
اگرچه نام تکواندو (태권도) کمتر از یک قرن است که ابداع شده، ولی این هنر...
خدمت اجباری سربازی
برخلاف داوطلبانه بودن خدمت سربازی در برخی از کشورها، قانون خدمت اجباری سربازی در...
ریاست جمهوری در کره جنوبی
جمهوری کره که به نام کره جنوبی نیز شناخته میشود از زمان استقرارش در...
سلولهای یومی؛ وبتون یا سریال
سریال "سلولهای یومی" (유미의 세포들) با به کار بردن انیمیشن در یک سریال عاشقانه...
ستاره فوتبال کره جنوبی
برای طرفدارن فوتبال و کشور کره جنوبی، سون هونگ مین نامی...
شب یلدای کره ای
با نزدیک شدن به شب یلدا، یکی از کهنترین جشنهای ایرانیان، قصد داریم در...
دیدگاهتان را بنویسید